Fałszowanie żywności miało miejsce już od najdawniejszych czasów, żywność podrabiano na wiele sposobów, zarówno na etapie jej wytwarzania, jak i dystrybucji, najczęściej w celu uzyskania korzyści materialnych i obniżenia kosztów.… Czytaj dalej “FAŁSZOWANIE ŻYWNOŚCI: Historia”
ROŚLINY LECZNICZE: Bratek
Bratek to gatunek rośliny należący do rodziny fiołkowatych, jest dobrze znany w medycynie staropolskiej jako kwiat św. Trójcy, zaś na Mazowszu jako sierotka, a w lubelskim – macoszek.… Czytaj dalej “ROŚLINY LECZNICZE: Bratek”
RYBY: Technologia
Zarówno łowione na wodach śródlądowych jak i na morzu mięso ryb charakteryzuje się bardzo małą trwałością, mniejszą nawet niż mięso zwierząt lądowych.… Czytaj dalej “RYBY: Technologia”
RYBY: Historia rybołówstwa
Rybołówstwo, obok zbieractwa i łowiectwa, jest jednym z trzech najstarszych zajęć człowieka służących zdobywaniu pożywienia. Rybołówstwo prehistoryczne cechuje lokalność – rozwijało się wszędzie tam, gdzie były sprzyjające temu warunki wodne.… Czytaj dalej “RYBY: Historia rybołówstwa”
RYBY: Charakterystyka i znakowanie
Ryby ze względu na pochodzenie dzielimy na słodkowodne i morskie. Jako owoce morza kwalifikuje się nienależące do ryb bezkręgowce morskie.… Czytaj dalej “RYBY: Charakterystyka i znakowanie”
ROŚLINY LECZNICZE: Aloes
Ze względu na swoje właściwości lecznicze aloes jest używany przez ludzi od kilku tysięcy lat. Jego stosowanie odnotowano w starożytnych kulturach Indii, Egiptu, Grecji, Rzymu i Chin.… Czytaj dalej “ROŚLINY LECZNICZE: Aloes”
TŁUSZCZE: Tłuszcze zwierzęce
Tłuszcze zwierzęce otrzymuje się z tkanek lub mleka zwierząt lądowych i morskich. Są one powszechnie obecne w produktach takich jak: mięso i jego przetwory, ryby, mleko i nabiał.… Czytaj dalej “TŁUSZCZE: Tłuszcze zwierzęce”
TŁUSZCZE: Tłuszcze roślinne
Tłuszcze roślinne pozyskiwane są z nasion, pestek, owoców i innych części roślin oleistych. Do tłuszczów otrzymywanych z owoców roślin oleistych zalicza się przede wszystkim oliwę z oliwek.… Czytaj dalej “TŁUSZCZE: Tłuszcze roślinne”
TŁUSZCZE: Charakterystyka ogólna
Pojęciem „tłuszcz” określany jest zarówno składnik żywności, jak i tkanka tłuszczowa ciała człowieka, natomiast pod pojęciem „tłuszcze pokarmowe” należy rozumieć wszystkie substancje tłuszczowe obecne w tkankach roślin i zwierząt, które są spożywane jako żywność.… Czytaj dalej “TŁUSZCZE: Charakterystyka ogólna”
ROŚLINY LECZNICZE: Mniszek pospolity
Mniszek pospolity to bylina z rodziny astrowatych występująca powszechnie w strefie klimatu umiarkowanego Europy, Azji i Ameryki Północnej. Jest to roślina wieloletnia, trwała, rosnąca najczęściej na trawnikach, przydrożach i łąkach.… Czytaj dalej “ROŚLINY LECZNICZE: Mniszek pospolity”