Przejdź do treści
DIRECTIVA
DIRECTIVA

DIRECTIVA

doradztwo w zakresie prawa żywnościowego

  • Blog
  • O firmie
  • Kontakt

Blog

Opublikowane w 3 sierpnia 202011 sierpnia 2020

FAŁSZOWANIE ŻYWNOŚCI: Historia

Fałszowanie żywności miało miejsce już od najdawniejszych czasów, żywność podrabiano na wiele sposobów, zarówno na etapie jej wytwarzania, jak i dystrybucji, najczęściej w celu uzyskania korzyści materialnych i obniżenia kosztów.… Czytaj dalej “FAŁSZOWANIE ŻYWNOŚCI: Historia”

Opublikowane w 31 lipca 2020

ROŚLINY LECZNICZE: Bratek

Bratek to gatunek rośliny należący do rodziny fiołkowatych, jest dobrze znany w medycynie staropolskiej jako kwiat św. Trójcy, zaś na Mazowszu jako sierotka, a w lubelskim – macoszek.… Czytaj dalej “ROŚLINY LECZNICZE: Bratek”

Opublikowane w 29 lipca 202011 września 2020

RYBY: Technologia

Zarówno łowione na wodach śródlądowych jak i na morzu mięso ryb charakteryzuje się bardzo małą trwałością, mniejszą nawet niż mięso zwierząt lądowych.… Czytaj dalej “RYBY: Technologia”

Opublikowane w 28 lipca 202011 września 2020

RYBY: Historia rybołówstwa

Rybołówstwo, obok zbieractwa i łowiectwa, jest jednym z trzech najstarszych zajęć człowieka służących zdobywaniu pożywienia. Rybołówstwo prehistoryczne cechuje lokalność – rozwijało się wszędzie tam, gdzie były sprzyjające temu warunki wodne.… Czytaj dalej “RYBY: Historia rybołówstwa”

Opublikowane w 27 lipca 202011 września 2020

RYBY: Charakterystyka i znakowanie

Ryby ze względu na pochodzenie dzielimy na słodkowodne i morskie. Jako owoce morza kwalifikuje się nienależące do ryb bezkręgowce morskie.… Czytaj dalej “RYBY: Charakterystyka i znakowanie”

Opublikowane w 24 lipca 202011 września 2020

ROŚLINY LECZNICZE: Aloes

Ze względu na swoje właściwości lecznicze aloes jest używany przez ludzi od kilku tysięcy lat. Jego stosowanie odnotowano w starożytnych kulturach Indii, Egiptu, Grecji, Rzymu i Chin.… Czytaj dalej “ROŚLINY LECZNICZE: Aloes”

Opublikowane w 23 lipca 202011 września 2020

TŁUSZCZE: Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce otrzymuje się z tkanek lub mleka zwierząt lądowych i morskich. Są one powszechnie obecne w produktach takich jak: mięso i jego przetwory, ryby, mleko i nabiał.… Czytaj dalej “TŁUSZCZE: Tłuszcze zwierzęce”

Opublikowane w 21 lipca 202011 września 2020

TŁUSZCZE: Tłuszcze roślinne

Tłuszcze roślinne pozyskiwane są z nasion, pestek, owoców i innych części roślin oleistych. Do tłuszczów otrzymywanych z owoców roślin oleistych zalicza się przede wszystkim oliwę z oliwek.… Czytaj dalej “TŁUSZCZE: Tłuszcze roślinne”

Opublikowane w 20 lipca 202011 września 2020

TŁUSZCZE: Charakterystyka ogólna

Pojęciem „tłuszcz” określany jest zarówno składnik żywności, jak i tkanka tłuszczowa ciała człowieka, natomiast pod pojęciem „tłuszcze pokarmowe” należy rozumieć wszystkie substancje tłuszczowe obecne w tkankach roślin i zwierząt, które są spożywane jako żywność.… Czytaj dalej “TŁUSZCZE: Charakterystyka ogólna”

Opublikowane w 17 lipca 202011 września 2020

ROŚLINY LECZNICZE: Mniszek pospolity

Mniszek pospolity to bylina z rodziny astrowatych występująca powszechnie w strefie klimatu umiarkowanego Europy, Azji i Ameryki Północnej. Jest to roślina wieloletnia, trwała, rosnąca najczęściej na trawnikach, przydrożach i łąkach.… Czytaj dalej “ROŚLINY LECZNICZE: Mniszek pospolity”

Nawigacja po wpisach

Poprzednia strona Strona 1 Strona 2 Strona 3 Następna strona

Kategorie

Najnowsze wpisy

  • Suplementy diety 2 września 2020
  • Potas 25 sierpnia 2020
  • Oświadczenie zdrowotne 25 sierpnia 2020
  • Wzbogacanie żywności 25 sierpnia 2020
  • ROŚLINY LECZNICZE: Bylice 22 sierpnia 2020

Tagi

aloes (1) bratek (1) bylice (1) dieta (1) fiołek trójbarwny (1) historia (7) jakość żywności (16) kwasy tłuszczowe (1) lody (1) masło (1) miód (1) mniszek lekarski (1) mniszek pospolity (1) ogórek (1) oleje roślinne (2) potas (1) prawo żywnościowe (2) produkty pszczele (1) rośliny lecznicze (4) rybołówstwo (2) ryby (3) ryby morskie (1) składniki mineralne (3) suplementy diety (1) technologia (2) tłuszcze (1) tłuszcze roślinne (2) tłuszcze spożywcze (3) tłuszcze zwierzęce (3) warzywa (1) witaminy (2) woda (1) wyroby spirytusowe (1) zafałszowania (4) zioła (1)

Certyfikaty

Dumnie wspierane przez WordPressa