Już król Salomon lubił mrożone napoje podczas zbiorów na co wskazują biblijne odniesienia. Pierwsze historyczne wzmianki o deserach przyrządzanych z owoców z dodatkiem lodu i śniegu pochodzą z Chin sprzed 5000 lat.… Czytaj dalej “LODY: historia i technologia”
Zafałszowanie – dwie definicje
Artykuł rolno-spożywczy zafałszowany – produkt, którego skład jest niezgodny z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych, albo produkt, w którym zostały wprowadzone zmiany, w tym zmiany dotyczące oznakowania, mające na celu ukrycie jego rzeczywistego składu lub innych właściwości, jeżeli niezgodności te lub zmiany w istotny sposób naruszają interesy konsumentów finalnych, w szczególności jeżeli:
a) dokonano zabiegów, które zmieniły lub ukryły jego rzeczywisty skład lub nadały mu wygląd produktu zgodnego z przepisami dotyczącymi jakości handlowej,
b) w oznakowaniu podano nazwę niezgodną z przepisami dotyczącymi jakości handlowej poszczególnych artykułów rolno-spożywczych albo niezgodną z prawdą,
c) w oznakowaniu podano niezgodne z prawdą dane w zakresie składu, pochodzenia, terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości, zawartości netto lub klasy jakości handlowej – ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.… Czytaj dalej “Zafałszowanie – dwie definicje”
Wyrok TSUE – likier jajeczny
Sprawa dotyczyła wyrobów oznakowanych jako „likier jajeczny”, które zawierały w swoim składzie mleko, czyli składnik niewymieniony w przepisie odnoszącym się do tego artykułu.… Czytaj dalej “Wyrok TSUE – likier jajeczny”
Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych – definicja
Jakość handlowa to cechy artykułu rolno-spożywczego dotyczące jego właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych w zakresie technologii produkcji, wielkości lub masy oraz wymagania wynikające ze sposobu produkcji, opakowania, prezentacji i oznakowania, nieobjęte wymaganiami sanitarnymi, weterynaryjnymi lub fitosanitarnymi.
WYROK SĄDU ADMINISTRACYJNEGO – zafałszowanie oleju beta-karotenami w celu uzyskania lepszej barwy
II GSK 3321/16 – Wyrok NSA
W wyniku badania laboratoryjnego produktu, będącego mieszanką oleju rzepakowego i oleju lnianego w proporcji wagowej 85:15, stwierdzono zawartość beta-karotenu w ilości 36,34 mg/kg, a substancja ta w produkcie mogła występować naturalnie maksymalnie na poziomie 22,5 mg/kg.… Czytaj dalej “WYROK SĄDU ADMINISTRACYJNEGO – zafałszowanie oleju beta-karotenami w celu uzyskania lepszej barwy”
Krajowe systemy jakości żywności
Zapewnienie jakości produktów żywnościowych jest od kilku lat jednym z głównych priorytetów Wspólnej Polityki Rolnej, a uczestnictwo rolników i przetwórców w systemach jakości żywności wspierają mechanizmy Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFROW).… Czytaj dalej “Krajowe systemy jakości żywności”